Radio Utopia

Volgend evenement

Er is momenteel geen toekomstig evenement gepland.

Online luisteren

Geschiedenis

De eerste uitzending ging in de ether op 18 juni 1981 vanuit de tuinwijk te Baal. Harry had reeds de smaak van de CB goed te pakken en wou zeker eens iets beginnen op de FM-band. Vanuit zijn garage maakte hij de eerste uitzendingen met een laagvermogenzendertje. De antenne was zelfs gemonteerd op een borstelsteel. Na heel wat dingen te hebben uitgeprobeerd "om zover mogelijk te geraken" bereikte het signaal soms de gemeente Scherpenheuvel.

In de beginperiode was Radio Utopia enkel te beluisteren tijdens het weekend. In tegenstelling met de andere piratenzenders bleef Radio Utopia gespaard van inbeslagnames. Dit kwam omdat er werd uitgezonden op een doodlopende straat. Op 18 januari 1984 sloeg het noodlot toe. In de garage van Harry had een brand de studio en het volledige platenarchief vernield. Ondanks deze trieste tegenslag bleef de radio slechts een paar uur uit de lucht. De medewerkers haalden wat eigen materiaal mee en herstartten de uitzendingen.... vanuit de keuken.

In 2001 werd Radio Utopia 20 jaar. Deze verjaardag werd officieel ingehuldigd in het gemeentehuis van Tremelo. Lees meer hierover in het krantenartikel uit de Gazet van Antwerpen van 9 februari 2001. Ook Het Laatste Nieuws kwam even langs en nam een interview af met Harry. Bekijk hier het krantenartikel van vrijdag 26 januari 2001.

In 2016 mochten we al het 35-jarig bestaan van Radio Utopia vieren. De niet meer toegekende FM-frequentie heeft ons niet tegengehouden om verder uit te zenden, weliswaar via internet. Op deze manier kan iedereen wereldwijd de uitzendingen van Radio Utopia beluisteren.

Laatste nieuws